Kuvattaessa rokkibändien elämää ja musiikkitapahtumia, alkoholi on usein kuvassa mukana. Ei siis olekaan kovin yllättävää, että moni metallia ja rokkia soittava yhtye on lanseerannut oman oluensa. Tässä artikkelissa listaamme näitä yhtyeitä, ja esittelemme samalla tietysti itse oluen. Puhumme myös hieman siitä, millaisesta olutlasista olutta tulisi nauttia.

Musiikkimaailman oluenpanijat

Tunnetuin olut lienee Iron Maiden -yhtyeen Trooper merkkinen olut. Kyseessä on ale-tyyppinen olut, jonka on kehittänyt yhtyeen laulaja Bruce Dickinson, joka itse on oluiden ystävä. Ale-tyyppinen olut tarkoittaa siis olutta, jossa hiiva nousee käymisen aikana pinnalle.

Mastodon on myös lanseerannut oluen, joka kantaa nimeä Black Tongue. Olut on indian pale ale, joka myös tunnetaan lyhenteestä IPA. IPA-oluet ovat ale oluihin kuuluva alaluokka, eli kyseessä on myös pintahiivaolut. IPA-tyyliset oluet tunnetaan katkerasta ja hedelmäisestä maustaan.

Amerikkalaisyhtye Deftonesin jäseniltä on myös tullut olut markkinoille. Olut kulkee nimellä Dia De Los Deftones Beer. Kyseessä on meksikolainen lager-olut. Lagerit ovat pohjahiivaoluita, eli käymisvaiheessa hiiva jää pohjalle.

Vaikka tämä yhtye ei ehkä ihan rokki tai metalli kategoriaan osuva olekaan, on yhtye silti monelle varmasti tuttu. Kyseessä on Hanson Brothers yhtye, jonka jäsenet ovat myös kunnostautuneet oluen panijoina. Olut on nimetty, hieman olueen sopivammalla muotoilulla, yhtyeen tunnetuimman kappaleen mukaan Mmmhops.

Tässä kohtaa on hyvä tarkistaa, millaiset olutlasit sopivat kullekin oluelle parhaiten, jotta makunautinto on taattu. Esimerkiksi perinteinen pint-lasi on mainio valinta usealle oluelle. Kyseinen lasi on tuttu erityisesti Britanniasta. Lasi on muodoltaan hieman ämpärimäinen. Tämä tuo oluen aromit hyvin esille. Muita perinteisiä olutlaseja ovat muun muassa lager-lasi, joka on hieman pohjasta kapeampi verrattuna lasin yläosaan. Lager-lasi tunnetaan Suomessa paremmin nimellä tuoppi. Vehnäoluille löytyy myös omat lasinsa. Ja mikäli haluaa nauttia oluen hieman näyttävämmin, löytyy olutlasien valikoimista paljon erikoisuuksiakin. Kun oikea olutlasi on valittu, seuraavaksi tulee pitää huoli siitä, että olut nautitaan sopivassa lämpötilassa hyvän musiikin soidessa taustalta.