Elämä ei ole mukavaa vääränlaisissa kengissä, ja bändin keikalla pomppiminenkaan onnistu, jos maihari puristaa. Täydelliset jalkineet ovat paitsi oikeaa kokoa myös mukavat ja tietenkin käyttötarkoitukseensa sopivat sekä käyttäjänsä silmää miellyttävät. Harva kenkäpari täyttää koko toivelistan, mutta se ei suinkaan tarkoita, että sopuratkaisuihin tarvitsisi tyytyä. Juuri sen oikean parin etsimisen eteen on ehkä vain nähtävä hieman vaivaa!

Sovita kunnolla!
Kenkiä ostaessa on todella tärkeä varmistua siitä, että ne ovat varmasti mukavat ja juuri omaan jalkaan sopivat. Kiireessä kenkäostoksille ei siis kannata koskaan lähteä, vaan sovitukselle tulisi olla sen verran aikaa, että jalkineet jalassa ehtii kunnolla tunnustella niiden istuvuutta kävelemällä ja ehkä juoksuaskeleitakin ottamalla.

Tilaamalla kengät netistä voi sovituksen tehdä kaikessa rauhassa kotosalla, ja harkinta-aikaakin on rutkasti enemmän kuin yhden kenkäkauppavierailun ajan. Väärän kokoiset, huonosti istuvat tai muuten omaan makuun sopimattomat kengät on helppo palauttaa takaisin postitse. Asiallinen liike palauttaa totta kai asiakkaan rahat takaisin.

Valikoima on netistä tilatessa usein huomattavasti kivijalkaliikettä suurempi. Mikäli tietää omaan jalkaansa sopivaksi juuri jonkin tietyn merkin kengän, on internetistä helppo etsiä juuri tätä brändiä myyvä liike. Laajan merkkivalikoiman lisäksi suurimmat nettikaupat tarjoavat myös valtavan määrän erilaisia malleja ja värejä, joten kaiken kukkuraksi juuri omaan tyyliin sopivat jalkineet löytyvät nettikaupasta kaikkein varmimmin.

Oikea kenkä oikeaan tarkoitukseen
Sopivan kengän valintaan vaikuttaa tietysti sen käyttötarkoitus. Festarikäyttöön tulevalle kengälle kriteerit ovat hyvin erilaiset kuin klubikeikalle. Kenkäostoksia tehdessä kannattaakin pitää kirkkaana mielessä se, millaisissa olosuhteissa kenkiä on tarkoitus käyttää. On hyvä miettiä, onko esimerkiksi käytännöllisyys merkittävämmässä roolissa kuin mahdollisimman vaikuttava ulkonäkö. Myös kengän materiaaliin ja muotoon sekä niiden tarkoituksenmukaisuuteen on syytä kiinnittää huomiota valintaa tehdessä.

Tunne mittasi löydä kokosi!
Väärän kokoisten kenkien käyttäminen on niin yleistä, että aivan liian ahtaisiin kenkiin tottunut sovittelija luulee usein oikean kokoisia kenkiä liian suuriksi, kun varpailla onkin tilaa kengän kärjessä. Oikean kokoisessa kengässä varpaiden ja kengän kärjen väliin jääkin 1–1,5 senttimetriä tilaa. Jalan koon voi halutessaan mittauttaa jalkaterapeutin vastaanotolla tai itse kotosalla. Tämä kannattaa tehdä illansuussa, sillä jalkaterä pitenee ja laajenee päivän mittaan. Lisäksi konsertit ovat yleensä iltaisin.

Eri muotoiset jalat kaipaavat erilaisia kenkiä: esimerkiksi lattajalkaan ehdottomasti paras valinta on kenkä, jossa on tukeva kantakappi eli kengän kantapäätä ympäröivä osa. Vaivaisenluusta kärsivän taas on syytä vältellä kapeita kengänkärkiä.