Musiikin ohella rock-konsertin oleellisin tunnelmanluoja on onnistunut lavastus. Lavastuksen tehtävänä on nostaa yhtye ja muusikot esille taustasta sekä tukea konsertin teemoja. Tavallisesti lavastus syntyy valoilla ja puvustuksella luotavasta visuaalisesta ilmeestä.

Erilaisilla valoilla luodaan niin yhtyeen visuaalinen ilme kuin tunnelma esitettävälle kappaleelle ja koko illan ohjelmistolle. Toisinaan visuaalista kuvaa täydentävät projisoinnit, rekvisiitta, maskotit tai pyrotekniikan avulla luodut erikoisefektit. Pyrotekniikan käytöstä tunnetaan parhaiten Suomessa takavuosien euroviisuvoittaja, rock yhtye Lordi.

Lavastus tilan mukaan
Lavastuksen suunnitteluun vaikuttaa yhtyeen tai artistin tyylin ja ohjelmiston lisäksi itse esitystila. Konsertteja järjestetään paljon ravintoloissa, ulkoilmatapahtumina lavoilla tai teltoissa, halleissa sekä konserttisaleissa ja joskus myös teattereissa.

Jokainen tila antaa omat reunaehtonsa mahdolliselle lavastukselle. Erikokoiset tilat ja arkkitehtonisesti erimuotoiset, erikorkuiset tilat ovat haaste konserttikiertueella, jossa visuaalisen ilmeen tulisi olla mahdollisimman sama tilasta riippumatta. Lavastuksen on tavallaan skaalauduttava esitystilan mittojen mukaan.

Silhouette of few musicians, staying at stage

Anna esiintyjän olla valokeilassa
Lavastuksen suunnittelijan nopein apu ovat tummat taustakankaat. Taustakankaat ja projisointeja käytettäessä projisointitaustat auttavat piilottamaan taustalta kaiken sen mitä tilasta ei haluta näyttää yleisölle. Soittajien mahdollisesti käyttämät tuolit, jakkarat, korokkeet ja pöydät täydentävät huomaamattomasti kuvaa ja nostavat yhtyeen jäseniä esille. Käytettyjen kalusteiden tulee näkyä vain, jos ne ovat oleellisessa osassa esitettävää konserttia tai muodostavat suorastaan bändin tavaramerkin. Tämänkaltaisia kalusteita ovat esimerkiksi erikoisemmat mikrofonijalustat tai laulaja-lauluntekijän käyttämä tietynmallinen baarijakkara.

Uutuusalbumin julkaisun yhteydessä tehtävällä kiertueella saatetaan konserteissa nähdä tuoreella musiikkivideollakin nähtyjä elementtejä. Silloin lavalle saattaa päästä tavallisia huonekaluja, tuoleja, pöytiä, sohvia ja muita kalusteita. Lavastuksen suunnittelussa ja sopivien kalusteiden löytämisessä auttavat netistä löytyvät huonekalutavaratalot, kuten esimerkiksi Furniturebox. Toinen tärkeä työkalu on hyvä 3D-ohjelma, joka auttaa hahmottamaan käytettävissä olevan tilan kussakin esitystilassa, ja luomaan tarvittavan illuusion videon maailmasta konsertin tarpeisiin.

Konserttien monitaiturit
Rock-konsertin lavastuksen suunnittelussa yhdistyy monitaiteinen työ joka kattaa parhaimmillaan lavastuksen, valaistuksen, videoprojisointien ja erikoistehosteiden suunnittelun ja toteutuksen. Mitä isompi ja tunnetumpi yhtye tai artisti on, sitä tarkempaa on lavastuksen ja visuaalisen ilmeen suunnittelu. Isommilla yhtyeillä on taustajoukossaan ja mukana kiertueella eri alojen huippuammattilaisia, jotka työskentelevät tiimissä vastaten niin suunnittelusta kuin toteutuksesta.

Hyvin suunnittelu ja toteutettu lavastus ja visuaalinen ilme tekevät konsertista helposti tunnistettavan myös valokuvista. Esimerkiksi U2-yhtyeen 360°-kiertueen kuvat osataan yhdistää kyseiseen kiertueeseen vaivatta. Flow Festival puolestaan tunnistetaan hehkulampuistaan ja Suvilahden teollisesta ympäristöstä, joka sekin on osa kyseisen festivaalin lavastusta.